Kalkun til nyttår

Etter en jul og romjul med mye god, men tung mat er det deilig å planlegge en litt lettere variant til nyttårsmiddagen. Vår favoritt er helstekt kalkun med en amerikanskinspirert ”stuffing”.

Denne retten krever litt tid og forberedelser, men siden vi har fri så er dette en hyggelig romjulsaktivitet. Vi kokker, pynter og forbereder i flere dager, vi elsker slik små pusling begge to og deler denne koselige tiden sammen.

Her er vår anbefalte kalkunoppskrift:

Helstekt kalkun

8-10 personer

1 kalkun ca. 5 kilo, Stangekalkun

Stuffing 1 ½ l (oppskrift lengre nede på siden)

5-6 ss romtemperert mykt smør

Fersk timian & rosmarin

1 ½ dl Kylling eller kalkunkraft som er lav på salt

Stjernefrukt til pynt

Slik gjør du:

Hvis kalkunen du har kjøpt er frossen tin den sakte i kjøleskap og det tar ca.3 døgn! Når kalkunen er tinet tørk den godt først med våt tørkepapir og så med tørt så du får vasket kalkunen godt bade inne i og utenpå.

1

Fyll den så med hjemmelaget stuffing, se til at hele hulrommet er godt fylt. Knyt sammen bakbena med et rep som tåler ovnsvarme. Smør inn kalkunen i det romtempererte smøret. Plasser kalkunen midt på en langpanne som er 3-4 cm dyp. Hell kraft rundt kalkunen i langpannen. Skjer opp stjernefrukt og ha oppi kraften rundt kalkunen sammen med noen kvaster fersk timian og rosmarin. Plasser et steketermometer først i den nederste delen av leggen på kalkunen men ikke så den treffer benet.

2

Vi elsker å lage mat på vår nye Falcon Mercury komfyr! Les mer om Falcon her.

Vi forvarmer vår Falcon ovn til 180 grader. Plasser kalkunen på den laveste rillen i ovnen. Stek kalkunen til termometeret viser 80 grader. Ta da ut kalkunen fra ovnen og plasser steketermometeret midt i stuffingen i buken til kalkunen. Hell litt kraft over fuglen med en spiseskje fra langpannen. Ta folie over toppen på kalkunen og plasser kalkunen på same sted i ovnen som tidligere. Stek til termometeren viser 70 grader i stuffingen, da er kalkunen ferdig. La den hvile i ca. 20 minutter før transjering.

3

Den beste kalkun stuffingen

4

Dette trenger du:

2 ss Olivenolje

300 gr chorizopølse

1 mellomstor løk

2 stilker seller

Salt og pepper

1 Granny Smith eple

1 ts ferske timianblader

½ dl bourbon whisky

500 gr tørket maisbrød I terninger(oppskrift på majsbrød under)

2 egg

¼ dl hakket persille

2 dl kylling eller kalkunkraft som er lav på salt

½ dl hakkede pekannøtter

Slik gjør du:

Varm ovnen til 160 grader. Hakk opp løk og selleristang i biter. Stek chorizo pølsene i olivenolje med den opphakkede løken og selleristangen i ca. 5 minutter så de får fin farge. Dryss litt salt og pepper over. Skjer opp eple i terninger sammen med den ferske timianen og ha de oppi stekepannen med det andre som er stekt og stek i 2 minutter til. Ta stekepannen av platen og tilsett bourbon whiskyen. Sett stekepanne tilbake på den varme platen og la miksen koke i 1-2 minutter.

Ta maisbrødet , persille, kylling kraften, pekannøttene og 2 egg i en stor bolle og rør dem sammen. Bland så i de stekte ingrediensene. Ha blandingen over i en ildfast form og stek den midt i ovnen i ca. 30 minutter.

Maisbrød til kalkunstuffing

5

Vår favoritt stuffing er med maisbrød. Det er ikke så lett å finne ferdigbaket maisbrød i butikken så vi baker maisbrødet selv et par dager før vi skal ha kalkunmiddag.

Her er vår anbefalte majsbrødoppskrift:

Du trenger:

3½ dl maismel

3½ dl siktet hvetemel

4 ts bakepulver

1 ts salt
4 ss sukker

3 egg

6 ss smeltet smør

4 dl melk

Slik gjør du:

Ha maismel, hvetemel, bakepulver, salt og sukker i en bolle. Skill eggene. Ha eggeplommer, smeltet smør og melk i melet og rør det sammen. Stivpisk eggehvitene. Vend inn forsiktig inn eggehvitene. Hell røren forsiktig over i en godt smurt brødform som rommer 1½ liter. Sett formen på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i ca. 45-50 minutter. Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist. Hvis du skal bruke maisbrødet til kalkunstuffing så er det beste å sjære opp brødet i terninger så de får tørke i en dag eller 2 før bruk.


Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *