Beni Ourain – trendy teppe med lang historie

Etter å ha reist til Marokko hvert år i snart 10 år og bodd der i 1 år, så har vi lang erfaring med disse populære ullteppene. Her er litt info om hvor de kommer fra, og våre beste tips på hva man bør se etter hvis man ønsker å kjøpe seg et Beni Ourain teppe.

1

Det populære Beni Ourain teppet som også kalles Berber teppe er å se i mange hjem og interiører om dagen. Det er ikke rart at det flotte tradisjonelle ullteppet fra Marokko er spesielt populært hos oss i Norden, med sin herlige lange luv og tykke ullkvalitet. Det mange ikke tenker på er at disse teppene går langt tilbake i den Marokkanske håndverks historien.

Tradisjonelt har marokkanske tepper blitt vevd av stammefolk for sin nytteverdi i stedet for dekorative formål. Berberstammene i Atlasfjellene har i flere hundre år håndknyttet disse vakre teppene. De ble brukt som liggeunderlag i de tradisjonelle berberteltene for å holde varmen om vinteren. Det er flere forskjellige berberstammer, og alle stammer har hver sine teppeknytting eller vevetradisjoner. Men disse lett gjenkjennelige sort hvite eller fargede teppene stammer fra Beni Ourain folkene (17 stammer) fra Rif-fjellene i nærheten Taza.

23

Mønstringen i teppene varierer stort i de originale kolleksjonene. Det var for det meste kvinner som vevde og knyttet teppene og de innlemmet designelementer fra deres personlige erfaringer i designet . Vanligvis, ble utformingen opprettet som referanser til naturlige hendelser av dagliglivet som fødsel, fruktbarhet, natur, landlig liv, og åndelighet. De mente at tepper kunne til og med skremme bort onde ånder. I vårt interiørdesign er vi mest vant med å se de hvite store teppene med sort ”diamant” mønstring. Men vi syns at de mest unike teppene er kanskje dem som virkelig viser og forteller en historie.

456

De vintage Beni Ourain teppene ble ikke masseprodusert. To tepper var aldri like, og alle ble laget for å tåle tidens tann. Det er mange nettsteder og forhandlere som selger disse typer Berber tepper. Noen av teppene er gamle, noen nye og noen i midten. Det er stadig vanskeligere å finne de ekte gamle Beni Ourain teppene som er produsert av berber stammene i fjellene. Det er mange forhandlere som gir utrykk for at teppe de selger er originale selv om de selger nyproduserte replikaer. Vårt råd er å prøve å få tak i et unikt teppe som beholder sin verdi i lengden, isteden for å kjøpe et nytt replikateppe. Men samtidig så spriker prisene veldig. Et replikateppe laget av bomull eller en ullblanding i Asia kan koste fra rundt 1500kr og oppover, mens et ekte antikt teppe eller vintage teppe fra stammene i Marokko kan koste opp til 80.000kr

Her kan du kjøpe rimelige repliateppe hos Ellos  

Her kan du kjøpe replikateppe til en litt høyere pris hos Decor Pad

Ekte vintage Beni Ourain får du kjøpt i Oslo hos Milla Boutique 

Dette syns vi det er viktig å se etter når man er på jakt etter et gammelt berber teppe:

1) Fargen, hvis farge i det som egentlig bør være hvitt/beige ull er gult er teppet vasket feil med syntetiske vaskemidler. Det ødelegger teppets fibre og senker verdien på det. Ikke bli lurt til å kjøpe dette.

2) Søk etter et teppe med en unik og kryptisk mønstring, da er det mer sannsynlig at teppet er gammelt.

3) Vend teppet og sjekk hele teppet på baksiden for å se at alle knuter er inntakt, og at det ikke ser ut som om de rakner . Noe ganger ser du ikke dette på fremsiden av teppet siden luven er så rufsete og lang.

4) Hvis du kjøper et vintage Beni Ourain teppe her i Norge ligger prisen på rundt 15.000- 35.000 kr, prisen varierer etter størrelse og kvalitet. I Markko skal prisen ligge på fra 3500kr-10.000kr, men her er det viktig å ha gode kontakter for det er fort gjort å bli lurt.

Her er noen interiørbilder med Berber teppene vi hadde i vårt hus i Marrakech:

78910

2 Comments

  1. Frederikke

    Hei! Ser at det er lenge siden dette innlegget ble skrevet, men prøver på et spørsmål 🙂 Jeg lurte på om du har noen tips til forhandlere i Marrakech hvor det er mest sannsynlig at man får ekte tepper? Eventuelt om det er bedre utenfor Marrakech?

    1. Hei Fredrikke =) , Bare send meg en email så kan jeg sende deg linken til de stedene jeg kjøper tepper i Marrakech. Mailen min er annette@anettenordstrom.no Annette

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *