Maten til sommerfesten

Nå er vi midt inne i årets sommerfestsesong og sist helg (som mange av dere lesere sikkert har fått med dere) var vi samlet hele United Bloggers interiørgjeng her på vårt småbruk.

Det er selvfølgelig viktig med hyggelige omgivelser og dekor, men maten er likeså viktig om ikke viktigere. Til denne festen hadde vi hendene fulle med planlegging, montering og dekorering av festbord og bar med mer, så vi trengte hjelp til å kreere kveldens meny og matlagingen. Vi spurte Trine fra Klisjehjemmet.no om hun hadde lyst til å stille opp, og det hadde hun. Vi var heldige som fikk med henne på partyfikserlaget, for maten denne kvelden var aldeles nydelig god!!

Vi har veldig lyst til å dele med dere noen av rettene vi hadde denne kvelden. Stikkordet Trine fikk for å kunne planlegge menyen var Skandinavisk skogsfest. Hennes tolkning ble en fantastisk miks av ala Skandinavisk skog.

Skal du ha fest eller bare litt ekstra snadder til helgen så må du prøve Trines Tapas meny

1lav

Brødstenger

8-9 dl hvetemel

9 -10 ss smør

1 ts salt

1 ss sukker

2 ss rapsolje

1,7 dl kaldt vann

100 gr fetaost

1/4 bunt frisk timian

1/4 bunt frisk basilikum

1 fedd hvitløk

Topping:

1/3 dl olivenolje

Grovkornet salt

Kjør smør og hvetemel sammen til en smuldrete masse, før du tilsetter de våte ingrediensene og krydder. Deigen skal ha ca samme konsistens som trolldeig. Trill ut lange pølser, mens du har biter av fetaost på kjøkkenbenken som jobbes lett inn i deigen. Pensles med olivenolje og drysses med litt havsalt, før det stekes i 200 grader i 30 minutter.

2lav

Hummus

2 bokser kikerter

3 ss knuste sesamfrø/tahini

1 chili

sitron

olivenolje

Kjør sesamfrø i en stavmikser, sammen med litt sitronsaft og olivenolje, slik at det blir til en paste. Eventuelt kan ferdig tahini brukes. Tilsett deretter kikerter og chili og kjør blandingen til en jevn masse. Smak til med mer sitron, chili og krydder.

3lav

Quinoasalat med honningristede mandler og kikerter


3 dl quinoa

2 bokser kikerter

1/2 dl honning

1 ts salt

2 ss olivenolje

2 dl mandler

1/2 dl honning

+ litt havsalt

2 store avocado

2 pakker kikerter

1 squash

+ litt sitron

Kok quinoa som beskrevet på pakken. Sett ovnen på 200 grader og bland kikerter sammen med olje, honning og salt i en ildfast form. Stekes i 20  minutter med jevnlig omrøring. Hakk mandler og rist disse i en tørr stekepanne, før du blander i honning. Strø over litt havsalt og sett til avkjøling. Bland alle ingrediensene i en bolle, bland i litt sitronsaft og topp med honningristede nøtter.

4lav

Hokkaidosalat med Byggryn


3 dl byggryn

6 dl vann

1/2 ts salt

2 Flaskegresskar

2 ss olivenolje

1 boks kikerter

1 pakke grønnkål

Salt og pepper

Dressing

2 dl søt sennep (Bergbys)

4 ss balsamicoeddik

2 ts rødvinseddik

+ Fetaost og peanøtter til topping om ønskelig

1. Kok byggryn, salt og vann i 15 minutter til vannet er fordampet. Sett ovnen på 200 grader, skrell flaskegresskarene og kutt i biter på 2×2 cm. Stekes på bakepapir, blandet med litt god olivenolje og salt i 25- 30 minutter.

2. Bland dressingen og kutt opp fetaost og peanøtter. Bland sammen alle ingrediensene rett før servering. Denne retten er god både kald og som varm. Kan også tilsettes kylling om du ønsker mer substans.

5lav

Saltbakt smaksfest med valnøttvinaigrette (potetsalat)

800 gram små poteter

2 rødløk

300 gram gode cherrytomater

1/2 dl Olivenolje

1 1/2 ss Havsalt

3 ts Pepper

Dressing

4 finhakkede hvitløksfedd

1 ts salt

3 dl Bergbys sennep

3 ss rødvinseddikseddik

1/2 dl olivenolje

1 kopp ristede valnøtter

1/2 potte basilikum

1. Skru ovnen din på 275 grader varmluft og legg bakepapir på en plate. Kutt gjerne potetene i to, selv om de er små, slik at du korter ned steketiden. Skjær tomatene i to og kutt løken i store båter. Strø over godt med grovkornet salt og pepper. Hell deretter over olje, slik at saltet henger på potetene og grønnsakene. Stek i 40 minutter og vend om underveis. Følg med på at potetene ikke brennes og at steketiden kan variere ut i fra størrelsen på potetene.

2. Bland deretter dressingen og vend denne i potetbåtene. Rist hakkede valnøtter i en tørr panne og grovhakk basilikum som has på før servering.

6lav

Helt Gresk Sirkelsalat Med Pesto

4 bifftomater

2 modne avocadoer

3 pakker fersk mozarella

1 rødløk

+ Balsamico, salt og pepper

Skjær tomater i skiver og del de deretter i to. På denne måten har de en rett kant, som de kan stå på i serveringsfatet. Det samme gjøres med avocado og mozarella. Rødløken kuttes i tynne  båter. Legg ingrediensene etter hverandre i en sirkel og drypp over balsamico, salt og pepper før servering.

Pesto

2 potter basilikum

1 dl olivenolje

70 gram pinjekjerner

20 gram parmesanost

litt sitronsaft

1/2 ts salt

Kjør alle ingrediensene i en stavmikser, eller grovhakk med en mortel for litt grovere konsistens. Smak til med ekstra krydder.

7lav

Ceviche

600 gram ren laksefilet (back loin)

2 ts salt

2 ts sukker

10 drag kvernet pepper

1 lime

1 ss rød chili, hakket

½ mango

½ dl olivenolje

2 avocado i terninger

1 agurk i terninger

1 dl grovhakket koriander

Kutt alle grønnsaker i biter på 1×1 cm og sett kaldt. 30 minutter før servering, kutter du fiskebiter i samme størrelse og har i en bolle, sammen med limesaft, sukker og salt. Før servering, blandes fisk og grønnsaker og smakes til med olivenolje, koriander og mer krydder.

Det var ikke alle rettene som ble servert denne kvelden. For flere fristende oppskrifter gå til www.klisjehjemmet.no.


Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *