7 kilo tyttebær

Det er sesong i skogen og tyttebærene står å henger på de små buskene. Vi kunne ikke la denne fantastiske sesongen gå uberørt forbi uten at vi fikk sanket noe av de nydelige bærene før det er for sent.

I dag tok vi rett og slett på oss turklær og gikk ut i skogen. Målet var mest mulig bær i løpet av 3 timer.

1

Vi har forskjellige måter å plukke tyttebær på. Annette liker å plukke for hånd, siden det gir henne følelse for bærenes konsistens og modenhet. Christian kjører på med bærplukker og har full fokus på avtalen før turen: mest mulig bær på 3 timer….

2

Dere lurer sikkert på hvorfor Annette har en rar turban på hodet? Det har seg slik at hver høst er skogen vår full av de små plagsomme hjortelusene. De liker ikke hvitt og de har mest lyst å krype inn i øregangene, så da ble løsningen en hvit turban for skogsturen.

3

Det er så utrolig befriende å gå ut i skogen å hente råvarer rett fra naturen. Dels så får vi en fin tur med mye aktivitet, og så når man kommer hjem har man kortreist mat for lange tider fremover.

4

Vi plukket kanskje i et område på 100 x 100 meter av vår skog på 140mål, men det var et stykke å komme seg inn hit til bæreldoradoet. På dette lille området endte vi faktisk med å plukke 7 kg tyttebær i løpet av 3 timer, YES! Vi hadde en liten intern konkurranse selvfølgelig, så status internt mellom oss ble, Annette med 3,2 kg og Christian med 3,8kg.

Det lønner seg med bærplukker i forhold til mengde, men bærene som er plukket for hånd er tørrere og ikke blandet med andre bær. Uansett dagens mester er Christian, og han blir belønnet med sigar og en god whisky når vi er tilbake på gården.

5

Vi har alltid med oss lille Chappy på tur i skogen. Hun elsker bær! Det er virkelig ingen tvil om at hun er en skikkelig ”bærhund”, for hun spiser dem rett fra busken. Når vi er på tur hører vi bare smattingen i lyngen, og da har vi full oversikt på hvor hun befinner seg. Som regel foretrekker hun blåbær, men i dag valgte hun å nyte tyttebærene også. Kanskje det var fordi hun fikk den rett fra hånden til far.

6

Vi tenkte å avslutte innlegget med litt fakta om tyttebær og håper at det kan motivere alle til å ta en tur i skogen i helgen:

Bær er antioksidantbomber! Ville bær har vist seg å overgå det meste av frukt og grønt når det kommer til antioksidanter, og tyttebær er ikke et unntak. E-vitamin, C-vitamin og pektin er blant de helsebringende stoffene i tyttebær. Benzosyren i tyttebær gir dem ekstra lang holdbarhet. De kan fryses rett ned uten noen behandling og tas ut når de skal brukes. Ved frysing beholder bærene de fleste næringsstoffene.

7

God høsthelg til allesammen <3 A&C


Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *