Helg og fjerde advent

Her på gården har juleroen begynt å senke seg. Vi har litt småjobbing igjen før vi reiser hjem til foreldre for jul, men nå i helgen skal vi ta det med ro og nyte litt jul hjemme på gården før vi reiser.

I dag har vi hengt ut julenek til fuglene og alt er klart for at våre skogsvenner skal ha en fin jul mens vi er borte.

1

Det er typisk at når man senker skuldrene og tillater kroppen å slappe av så kommer sykdom snikende. Annette har dratt på seg en heftig influensa så hun sitter godt pakket inn i ullpledd foran TV mens Christian lager middag.

Før Christian tuslet ut på kjøkkenet sørget han for at Annette fikk noe varmt å drikke til de gode fløtekaramellene vi laget selv forrige dagen. Det er godt å åpne tette neser med en sterkt krydret gløgg. Vi dropper bare alkoholen og drar på med litt ekstra krydder så er det som rene medisinen for førjulsinfluensaen. Med dette i koppen mister man ikke den gode julestemningen selv om man er syk.

Her er oppskriftene på gløggen og på de nydelige fløtekaramellene.

Hvit kryddergløgg med eplelokk

2

4 personer

1 l usøtet eplejuice av god kvalitet og med god syre

1 dl sukker eller honning

½ kanelstang

5 nellikspiker

2 knuste kardemommekjerner

1 ss tørket appelsinskall

1 stort eple

Pynt :anisstjerner og safran stilker

Slik gjør du:

Varm opp 1 dl av eplejuicen og rør ut sukkeret. Tilsett resten av juicen samt krydderne og la trekke i 10-15 minutter ved 80 grader. Skjer ½ cm tykke skiver av eplet og skjer ut en stjerneform I midten der skrotten sitter. Hell gløggen over i glass eller krus og ha eple dekoren over gløggen, pynt eplet med stjerne anis og et par stilker safran, det gir gløggen en helt egen aroma. Hvis du ønsker at gløggen skal ha alkohol så erstatt ca. ½ mengden eplesaft med en tørr hvitvin, ikke kok hvitvinen men varm den bare opp til kokepunktet.

Fløtekarameller

3

2 dl Kremfløte

2 dl lys sirup

2 dl sukker

2 ss Ekte Smør

Slik gjør du:

Bland fløte, sukker og sirup i en vid, tykkbunnet kjele. Kok opp under omrøring. La det koke til karamell-blandingen består kuledråpen (se neste steg).

TA “DRÅPEPRØVEN”

Hell en dråpe karamellmasse i et glass kaldt vann. Karamellen er ferdig hvis dråpen stivner med det samme og kan formes til en kule.

Hvis massen har bestått dråpeprøven, tilsetter du smøret og blander dette godt i før du fordeler karamellmassen i former eller heller opp i en langpanne penslet med olje. Skjær opp i passelig store ruter når knekken stivner.

Ha en aldeles nydelig advent fredag!

Klem A&C

4

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *