Shades of Gray

Etter at vi malte gangen grå før jul har vi fått mange spørsmål om fargekoden vi brukte. Det er helt tydelig mange som ønsker å male om til grått i sine hjem.

Flere mener også at grå er kjedelig og ikke er en farge. Vi syns grå er en nøytral, nydelig og dus skala av nyanser. Fra det mørke nesten sorte koksgrå til den lyseste grå som tangerer hvit til de duseste pudder blågrå til den nydeligste pastell grågrønne. Grå kan være en nydelig farge!

Selvfølgelig er den rene grå bestående av sort og hvitt fargeløs. Men en ren grå blir også påvirket av omstendigheter rundt. Den rene grå kan fremstå både blå og gul samt mange andre nyanser i forskjellige lys.

1

Som her på bilde under er det en helt ensfarget grå gardin som blir påvirket av lyset og fremstår som den er mørk på toppen og helt lys mot det blågrå i bunn. Grått er så mye mer en bare grått, og det er derfor vi elsker og fortsetter å bruke de nøytrale nyansene i våre hjem uten å gå lei.

2

Grått interiør er utrolig gøy å jobbe med. Det er så små nyanseforskjeller som ellers ikke ser ulikt ut på hver sin kant men i en sammensettning blir karakteren i fargen helt forskjellig. Se i bildet under hvordan den kalde grå på veggen bak er fullstendig ulikt det varme grå i krukken og teppet foran. Egentlig kan disse elementene oppfattes som helt like men i ulikt lys og sammensetting får de helt egne valørkarakterer.

3

Det er kontraster som dette som gjør at det grå ikke er kjedelig men veldig finnessefull farge å jobbe med. Det kan handle like mye om supplering av andre farger eller kombinasjonen av det mørkeste satt mot det lyseste som allikevel tilfører det grå noe som gjør det spennende. Med kombinasjonen av ulike materialer og teksturer kan dette bli et variert utgangspunkt for interiøret i et hjem.

4

Det er mange som gir utrykk til oss om at det må snart bli slutt på alt det fargeløse grå , sort og hvite interiøret. Ønsket om at fargene skal ta over i interiøret igjen er stort der ute! Men vi tror at det blir i interiørbransjen som med motebransjen. Det er individuelle stiler der ute og det er flere som ønsker et hjem i duse valører. Det er egentlig utrolig hvor mye spenning man kan skape bare av valg av ulike mønstringer og teksturer i tekstiler med en grå base som utgangspunkt. Ja det er jo bare grått, men mønstrene og motivene kommer frem på en tydeligere måte siden det er dem som skaper kontrastene.

5

Se i bildet under hvordan den sarte grønne planten står ut i forhold til alt det andre i bildet. Selv om den er i bakgrunnen og litt mer visket ut i kantene i forhold til de andre elementene så setter den seg tydelig ut av bildet. Det er også gøy med en grå base, alle farger som blir tilført det ellers så nyanserolige lerretet står frem som tydelige kontraster.

6

Det er også helt klart et mer lunt rom med den litt dype gråvaløren på veggen enn om rommet hadde vært malt hvitt. Koden vi brukte på veggen i dette rommet er: 5535 fra Flügger farge.

7

Se på fargeskalaen under hvor ulike disse gråtonene fremstår kun med en lite tilsetting av pigment til gråtonen. Ved siden av hverandre ser de ikke lenger grå ut, men som pastellfarger. Derfor er det viktig å huske på å prøvemale et stykke av en vegg i et rom før du bestemmer seg for den endelige farge. Fargen kan fremstå mye sterkere når man får den på en hel vegg i forhold til den lille firkanten i fargeprøven hos malebutikken. Alle fargekodene vi har valgt ut er fra Flügger.

8

I et hjem med en grå base og et grått interiør er det også gøy å innrede med møbler som er unike og overasker. Se på denne flotte installasjonen av en taklampe. Den er som en avansert skulptur og samtidig så smelter den bare rett inn i alt det andre grå. Vi syns teksturspillet er aldeles vakkert.

9

Til og med tørre kvister fra busken ute som i sitt utemiljø virker grå og tørre får liv mot den nøytrale basen når de kommer inn.

10

Vi håper at alle som har mislikt grått ser på den nøytrale interiørvaløren med nye øyne.

11

Vi tror det grå er her for å bli, og at flere av oss fortsatt setter pris på denne nøytrale fargens innmarsj i våre lyse nordiske hjem.

12

Vi valgte hvertfall å male bibliotekgangen i en varm gråvalør før jul og angrer ikke et sekund på det!

Tusen takk til Object Interiør, Home& Cottage og Country Chic for lån av rekvisittene i bildene.

Ha en superfin søndag videre alle sammen!

Klem A&C


3 Comments

 1. Utrolig lekre bilder!!

  1. Annette & Christian

   Tusen takk Kamilla! 🙂 Så utrolig hyggelig å høre. Vi var innom bloggen din idag, så flott den er!

 2. Hei!

  Rålekre bilder jeg kommer til å bruke som inspirasjon. Jeg fikk med en liten prøve 5535 hjem i dag, men det er skummelt mye lysere enn bildene… den ser prikk lik ut som 5324 på bildet av fargekartet deres? Hvor mange lag bukte dere av 5535?

  Hva har dere på gulvet? Selve parketten, den nydelige lyse gråfargen var kanonfin.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *