Rabarbrakompott med mynte

Vi er virkelig på en lang rabarbra bølge i år. I dag er det tid for Rabarbrakompott!

Men før vi lager mat er det greit å få litt fakta om planten:

Rabarbraplanten er en gammel, hardfør, mat- og medisinplante som opprinnelig kommer fra de nordlige og sentrale deler av Asia. Planten kom til Norge på 1700-tallet. Den sure smaken av rabarbra skyldes hovedsakelig malonsyre, men stilkene inneholder også endel oksalsyre. Bladene på Rabarbraen bør ikke spises, de inneholder mer oksalsyre og anses som giftige. Avhengig av landsdelen, høstes rabarbraen vanligvis mellom St. Hans og slutten av juli. Vi høster planten fra mai og langt ut i juli!

I Norge dyrkes rabarbra i hager, i drivhus og på friland. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som en frukt. Dette fordi dens kjøttfulle og saftige stilker er ideell til kompotter, safting og sylting. Det finnes flere sorter rabarbra og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.

1

Rabarbra bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter.

Rabarbra kompott

Dette trenger du:

700g rabarbra skåret opp i 2 cm lange biter

7dl vann

8ss sukker

2-3 ss potetmel (rørt ut i vann)

et dryss kanel

frisk mynte

Slik gjør du:

Kok opp oppskåret rabarbra, 6 dl vann og sukker. Rør ut potetmel i 1 dl vann.

Rør så ned potetmel og vann miksen i rabarbraen som står å koker. Dryss litt kanel over.

I det rabarbra løser seg opp er den ferdigkokt. Server kompotten varm og da er det ekstra godt med en kule vaniljeis til eller kald, begge variantene er like gode på hver sin måte. Dryss litt fersk mynte på toppen, den gir kompotten en fin smak.

2

Håper det smaker!

Hilsen A&C


Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *