Livet på gården før maskinene

Siden vi selv bor på en gård så har vi stor interesse for gårdshistorie og hvordan livet på gården var før i gamle dager. Vi synes det er utrolig fascinerende å lære om landbruk i Norge før maskinene kom. Follo Museum i Drøbak har en utrolig fin miniatyrutstilling fra gårdslivet i Follo på denne tiden.

”Livet på Gården” heter denne sjarmerende utstillingen som er et gårdssamfunn i miniatyr. Vi var så heldige å få en privat omvisning av denne utstillingen som er installert i et gammelt stabbur. Dette var en perfekt omgivelse for en slik utstilling!

12

Dette er en vakker framstilling av en hvilken som helst liten gård i Follo. De små håndlagde figurene har personlighet og viser livet på gården og alle gjøremålene som var helt vanlige fram til for 60 år siden, men som i dag er fremmede for de fleste av oss.

34

Utstillingen skildrer hvordan generasjoner jobber sammen for å få hjulene til å gå rundt på en vanlig gård før maskinene tok over på midten av 1900-tallet. Vi følger slåttekarer og tjenestefolk på åkeren og i bryggerhus, stell av dyr og slakting, tømmerhugst og isskjæring og mange andre sysler. Overskuddet bringes til torgs, og vi får en forståelse av at selvbergingsøkonomien går mot pengeøkonomien som ble forutsetningen for den kommende motoriseringen av landbruket.

561012

Team Slottekollen (Gro Rønneberg, Tove Sundal Emmitt, Bjørg Sørensen, Øivind R. Larsen og Grethe Brath), en gruppe svært fingernemme kunsthåndverkere, som har sammen med Follo Museum utarbeidet utstillingen. Disse kunstnerne har også laget andre utstillinger og tablåer fra ulike folkeeventyr fra blant annet Asbjørnsen & Moe, H.C. Andersen og Brødrene Grimm. Vi elsker sjelen og utseende det er over disse dukkene. ”Livet på Gården” er en lærerikt og morsom utstilling som vil falle i smak for både store og små. Vi anbefaler alle som har mulighet å ta en tur innom Follo Museum!

1378911

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *