Oppussingssommer på gården del 2

Kakkelovnen har flyttet inn! Denne uken var en opplevelsesuke for oss her på gården. Fra å flytte ut den gamle Jøtul ovnen som ikke var i bruk lenger til å se den nye flotte kakkelovnen bygges på stedet.

Det var ikke ett vanskelig valg å flytte ut den gamle kaminen, den har gjort jobben sin inne og får en ny oppgave her på gården snart.

1

Vi bestemte oss for kakkelovn tidligere i vår. Begge oss har ønsket oss en kakkelovn lenge og syns det passer gårdshuset perfekt. Vårt valg falt på Gabrielsen Kakkelovner som vi syns har de flotteste ovnene. I vårt 1800-talls hus syns vi det passet best med en klassisk ovn og vi var enstemmige om at modellen Kungsholm med messing beslag og detaljer var favoritten.

Alle deler til ovnen ble levert her på småbruket av Stein som driver Gabrielsen Kakkelovner. Når Stein besøkte oss fortalte han entusiastisk om hvordan alle deler i hele ovnen blir produsert i Sverige. Det er håndlaget og av ypperste kvalitet. Men håndverkskunsten fortsatte her på gården. Karimi er murer og bygger ovnen bit for bit på stedet. Han er virkelig en murerkunstner.

24

Før vi kunne reise ovnen måtte vi fundamentere fra grunnen, ovnen veier 1,6 tonn. Vi har ingen kjeller på gården ikke engang en krypkjeller. Så det er første gangen siden vi flyttet hit at vi fikk en titt under huset. Det var spennende å endelig få en tilstandsrapport på bæringen av huset. Under huset var det helt tett og knusk tørt aldeles perfekte forhold. Bærebjelkene fra 1800-tallet var tørre og like sterke som den dagen de ble plassert her for å bære huset. Det var en herlig følelse å få sjekket denne delen av huset endelig!

3

Etter at fundamentet var klart brukte Karimi 3 dager på reisingen av kakkelovnen. Det var virkelig fasinerende å følge med på hele prosessen. Se her i filmen under hvordan en slik prosess er:

Å så vips så er den ferdig og gårdens nye sjef står i spisestuen glinsende ren med sine flotte blanke messingdetaljer.

5

Ovnen skal stå å herde 4 uker før den kan tas i bruk i forhold til fyring, så vi må vente til august med fyringen. I mellomtiden koser vi oss med kubbelys i peisinnsatsen. Vi måtte bare føle på kosen allerede!

67

Vi er så fornøyde med kakkelovnen og syns den passet perfekt til rommet som har en del messingdetaljer fra før av. Tapeten i rommet er også svensk fra leverandøren Sandberg. Alt er med på å gi rommet den riktige Skandinaviske gårdsfølelsen.

8

I spisestuen har vi også installert en varmepumpe, den har vært her i 4 år allerede. Det er en perfekt kombinasjon med varmepumpe og kakkelovn. Kakkelovnen varmer opp luften og varmepumpen sørger for å spre luften ut i huset. Vi gleder oss til å gå en vinter i møte med lun jevn varme i hele huset, det blir luksus. Hvis du ønsker mer info om fordelene med en kakkelovn les her.  Ovnen er ikke vare et smykke i rommet men den beste kilden for varme.

10

Vi tar en skål for første trinn av oppussingen på småbruket, da er spisestuen endelig ferdig! Nå er Annette i full gang med å tegne det nye kjøkkenet. Vi skal faktisk rive hele kjøkkenet ned til bæringen i gulvet for å så bygge det opp igjen med ny flott kjøkkeninnredning. Dere lesere skal få være med på hele prosessen i oppussingen av dette rommet også. Vi går i gang med dette rommet i august.

11

Men før den tid nyter vi den nye flotte kakkelovnen i spisestuen som er pyntet med blomster fra hagen vår. Ha fortsatt en nydelig juli!

129

Klem A&C


2 Comments

  1. Fantastisk fin! Helt nydelig!
    Stor klem 🙂

  2. Lekker 🙂 Gleder meg til å følge med på oppussingen av kjøkkenet deres, kommer til å bli rå stilig! God juli mnd til dere flinke mennesker 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *