Nøttepanert torsk med salat fra hagen

Vi er hjemme igjen på gården etter noen utrolig morsomme arbeidsdager i Lofoten. I går tok vi en etterlengtet fridag og koste oss med en lang skogstur og hagestell om kvelden. Hagen vår bugner over med blomster, bær og ulike salat typer.

Vi har plantet 3 ulike typer Ruccola og salat. Ruccolaen har vokst seg så stor at den blomstrer men den er like fin å spise, og vi spiser blomstene også som har mye smak. Buskene er fulle med bær og det er mye moden villbringebær rundt på eiendommen. Så har vi i tillegg mange andre spiselige blomster som geitramsen og fioler.

4

Det å lage mat som ikke bare er godt for kroppen men en like stor opplevelse for øyet er inspirerende. Det er slikt vi elsker når vi har fri og tid til det lille ekstra i matlagingen.

1

Her er oppskriften på middagen vi laget i går:

Dette trenger du:

2 personer

Til fisken:

400-500gr Torskeloin eller filet

4 ss olivenolje

1 neve mandler (uten skall)

1 neve hasselnøtter (uten skall)

1 neve persille

salt & pepper

3 ss sitronsaft

Til salaten:

2 nyper oppskåret

8 reddiker oppskåret

½ dl bringebær

2 dl Ruccola

1 fersk gul løk eller salatløk

1/2 ts fruktose

Spiselige blomster som geitrams og violer til pynt

Til dressing:

3dl rapsolje

1dl rødvinsvineger

3 fedd hvitløk presset

2-3ss sennep

salt & pepper

4 ss fruktose eller 6ss sukker (smakes til)

Til blomkål purre:

1 blomkåler

3 ss smør eller margarin

salt og pepper

ca.1/3 dl melk eller mindre

Slik gjør du:

Begynn med å blande dressingen, den blir best når den står litt og hvis det er mer igjen etter middagen holder den seg lenge i kjøleskap! Ha alle ingredienser foruten fruktosen eller sukkeret i en bolle og visp alt godt sammen. Tilsett 2 ss fruktose eller sukker og visp litt til, smak på dressingen. Hvis du ønsker mer fruktose/sukker så tilsett mer og smak deg frem. Det samme gjelder rødvinseddik og sennep, det er individuelt hvilken smak som skal være fremtredende i dressingen. Ha dressingen over på en serveringsflaske og la den stå til resten er klart til servering.

Sett ovnen på 200 grader. Knus nøtter og persille i små biter og bland dem med sitronsaften og 2-3 ss olivenolje. Ha litt salt og pepper i miksen. Ha torske fileten i en smurt ildfast form. Ta litt salt og pepper over fisken. Smør så nøttemiksen over fiskefiletene og topp det hele med litt olivenolje ca. 1-2 ss.

Sett en kjele med vann til koking eller damping for blomkålen. Del blomkålen i 4 stykker og damp eller kok den til den er mør/myk. Hell av vannet. Ha smøret og krydderet på blomkålen i kjelen og la det smelte/trekke under lokk mens du lager salaten.

Ha fisken inn i ovnen, den skal steke i midten av ovnen i 12-15 minutter.

Dander retten og salaten rett på tallerken. I bunen har du tynne skiver av nepe og reddiker og salatløken. Så tar du ruccola ved siden av. Dryss litt fruktose over salaten med fingrene, bare et lite dryss. Rist dressingen og hell litt over ruccolaen. Legg noe bringebær over på hver salat porsjon.

Ta frem stavmikseren og knus blomkålen samtidig som du heller litt og litt av melken oppi til du når ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper på slutten.

Smør en god 3-4 ss blomkål purre på hver tallerken ved siden av salaten. Når fisken er ferdig stekt tas den ut av ovnen og rett på stripen av blomkålspurre.

Dekorer hele retten til sist med blomster, vi brukte ruccola blomster, geitrams og fioler.

2

Bon Appetitt!

3

Nyt sommermaten og lokale råvarer, det er masse norske råvarer i butikkene over hele landet nå. Vi har lært oss i Lofoten at det ikke bare heter kortreist men ureist mat. Mange av ingrediensene plukket vi fra egen hage og da er deler av retten faktisk ureist.

5

Ha en strålende søndag!

Klem A&C


Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *