Hagearbeid som rekreasjon

Nå tar vi et lite hopp tilbake i tid og lander i tidlig  mai 2016 i kalenderen. Tidlig vår er den tiden av året vi beveger oss ut fra vår vinterhule og drømmer om en frodig vakker natur og hage rundt oss til sommersesongen som er i vente. Den hagen skaper dessverre ikke seg selv. Det må en del planlegging og tunge tak samt kjærlighet til.

Her er vårt utgangspunkt for årets hageprosjekt. I fjor bygget vi en trapp med plattinger til gjestehuset slik at det blir behagelig for våre gjester når de besøker oss. Tidligere var det en glatt sti opp til huset, og etter en sen aften var det nesten en litt risikofylt vei å gå i nattemørke. Når trappen kom på plass ble vi veldig oppmerksom på naturen rundt trappen også. Slik så det ut og vi syns det kunne vært noe mer rundt slik at trappen ble litt mer kamuflert i naturen.

SONY DSC

Da begynt vår planleggingsfase. Vi tok bilde av trappen og naturen rundt, og med hjelp av kalkerpapir laget vi en skisse av prosjektet. Annette fikk en klar visjon om at her skule vi lage terrassebed. Terrassebedene skulle støpes av stener vi fant på eiendommen med finbetong slik at de skulle skli inn i naturen og se naturlige ut. I bedene skulle det plantes både nytteplanter som grønnsaker og urter, men også blomster til glede for øyet. Vi hadde jo begynt inne i studio med dyrkingen, les mer om det her.

2

Før slike bedd kan støpes må alt av jord og gress fjernes. Det var tungt arbeid, noe Chappy elsket og Annette så på som naturlig hard trening.

SONY DSC4

Etter at jorda var fjernet spylte vi berget for jordrester slik at det var helt rent grunnlag til støpning.

5

Vi samlet alt av stener til muren her på småbruket. Vi fant masse ute på jordet før bonden sådde jordene, og det var jo bare bra for jordet å fjerne dem.

6

Slik så det hele ut før støpning etter at jorden var fjernet.

7

Muren lagde vi av naturstein og finbetong som vi kjøpte i sekker på Bauhaus. I bunen av murene på det laveste punktet la vi inn dreneringsrør slik at det ikke blir vannansamlinger når det regner.

8

I hvert bedd la vi duk i bunn og fylte på med plantejord.

910

Så flyttet vi plantene ut  i bedet fra studiobygget hvor de har vokst seg store i løpet av våren. Chappy har vært med i prosessen hele våren fra vi sådde frøene og er ivrig på å følge hele prosessen. Hun elsker hagearbeid! Chappy tar til og med en runde for å sjekke plantene når vi ikke har gjort det på en stund, hun er en skikkelig hagehund.

11

Da skrur vi klokken frem noen måneder og slik ser bedene ut i dag. Det er en herlig miks av blomster og nytteplanter. Vi plukker salat og urter til middagen her hver dag.

12

Det har akkurat begynt å blomstre. Mange av blomster har en nostalgisk betydelse for oss slik som dette bedet med kornblomster i fire fargevalører.

1314

Her er urtebedene, over bakerst strekker seg høye flotte estragonplanter og under en kraftig bladpersille.

15

Vi har delt opp bedene slik at vi skiller på spiselige planter og planter kun for blomstring. Da er det ingen risiko for at vi tar feil når vi høster.

1617

Her er vår Ruccola, den er så god og sterk. Vi spiser blomstene også, les innlegget om salaten vi laget fra hagen til den nøttepanerte torsken her.

18

Vi syns trappen til gjestehuset ble pent kamuflert mellom plantene i de nye terrassebedene uten at de forsvant mellom alt av vegetasjon. Nå kan gjesten våre kose seg med nybeiset trapp og nydelig blomstring på veien opp til deres egen lille koie. Trappen beiset vi i fargen ”natt sort” fra Flügger. Vi liker den mørke nyansen som går i ett med naturen.

1920

Alle som kjenner oss vet at vi har hatt en sommer med fokus på stell av småbruket, og at vi er inne i en periode med oppussing av hovedhuset. Men dette hagestellet kom som et lite ekstraarbeid. Det føltes ikke som arbeid men faktisk som trening og rekreasjon. I tillegg blir man så glad i de små plantene og hyggen rundt hagestellet. Gleden av å se ting gro gir mer glede en det man tror før prosjektstart.

21

Dette var en lite mellomrapport fra oss hageentusiaster. Vi oppfordrer alle som har mulighet til å bruke natur og hage som rekreasjon og trening!

Ha en nydelig uke videre!

Klem A&C


1 Comment

  1. Benedikte

    For et flott innlegg, både inspirerende og informativt! Nydelig skråning og trapp!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *