Lammeskank ala Frida

I sommer har vi tatt turen tilbake til Solsiden Brygge i Ballstad. Dette rorbuhotellet har en egen sjarm som man sent glemmer og  lengter tilbake til. I år som i fjor leverer stedet opp til alle forventninger og mer en det.

Det er et yrende liv på bryggen og vi går inn i den koselige restauranten Himmel og Havn. Vi husker godt den deilige fiskesuppen vi spiste sist gang med torsk rett fra havet utenfor vinduet. I døren møter vi et nytt fjes som ønsker oss velkommen. Det er Frida som har flyttet til Lofoten og tatt ansvaret for kjøkkenet og menyen i restauranten til Britt Jorunn.

1

Luften i restauranten er fylt med en herlig matduft og vi spør henne om hva hun anbefaler til middag. Frida forteller oss om at hun har tidligere på dagen vært innom den lokale slakteren og fått tak i Lammeskank av Lofotlam. Så fortsetter hun med fascinerende engasjement fortellingen om at hun om morgenen har plukket seiersløk ute i skogen og om alle de andre råvarene som er lokale. Det er virkelig kortreist mat sier vi som et innspill, og da smiler Frida igjen og sier; ja det er ikke bare kortreist men ureist mat. Vi tar et glass vin og gleder oss til å smake på maten som kommer servert i en røff kasserolle. Kjøttet er så mørt at det smelter på tungen. Det er rett og slett noe av det beste vi har smakt! Det koker av gjester i restauranten og stemningen er på topp. Servitørene løper ut og inn  med kasteroller fylt med Lofotlam. Frida kommer bort til vårt bord og spør om hva vi syns om maten. Vi svarer henne  samstemt ; dette er himmelsk godt!

3

Nå er det sesong for lamm og det er lett å få tak i råvarene til denne gode høstretten. Vi var så heldige å få oppskriften til Fridas lammeskank og har delt den med leserne av Vakre Hjem & Interiørs spesialutgave Hytter & Landsteder. Her deler vi denne oppskriften med dere på bloggen:

Lofotlam i Lofotpils

4 personer

Dette trenger du:

4 lammeskank

1 løk

1 liten sellerirot

1 liten purre

4 gulrot

1 hvitløk

2 cm ingefær

1 ss korianderfrø

1 ts spisskummen

1 laurbærblad

2 stk lofotpils Møysalen

2 dl oksekraft

Slik gjør du:

Gni lammeskankene med salt og la de ligge kjølig i en time.

Kutt alle grønnsaker i biter. Brun lammeskanken i en panne og ha det over i en vid kjele. Fres grønnsakene og krydderne i stekepannen og ha over ølen for å koke ut av pannen. Ha alt sammen i den vide kjelen sammen med kraft sånn at det dekker lammeskankene. Etterfyll med vann ved behov. Kok lammet i tre til fire timer eller til kjøttet løsner fra benet.

Rødvinssaus

Dette trenger du:

1 Sjalottløk

1 ts sukker

5 dl rødvin

5 dl kraft (kraften fra Lammeskanken kan brukes)

1 ss dijonsennep

1 ss smør

salt

Slik gjør du:

Hakk sjalottløken og fres den med olje i en kjele. Ha på litt sukker og smør og karamelliser det litt. Ha over rødvin og reduser det til ¼ igjen. Ha kraften i kjelen og reduser den til halv mengde. Smak sausen til med salt, sitron og sukker om ønskelig.

Potetkrem

Dette trenger du:

1 kg potet

2 dl fløte

2 ss smør

melk

salt

Slik gjør du:

Kok poteten uten skall til den er mør.  Ta av vannet og ha potetene tilbake i kjelen. Tørk potetene på lav varme i kjelen til de blir helt smuldrete. Mos potetkremen med fløte og smør. Ha i melk ved behov.

Saltbakt rødbet

Dette trenger du:

4 små rødbeter

4 ss salt

vann

Slik gjør du:

Kok opp nok vann til å dekke rødbetene. Ha i godt med salt. Kok rødbetene til de er møre. Ta av vannet. Skrell rødbetene med en kniv og del de i båter. Stekes i litt smør med salt og pepper før servering.

Seiersløk

  Dette trenger du:

3 blader seiersløk eller ramsløk

1 sitron

1 dl olje

salt

Slik gjør du:

Ha seiersløk, sitron zest og olje på en blender og kjør det til bladene er knust. Smak til med salt og sitron saft.

2

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *