Råvare mekkaet Lofoten

Da var jeg endelig tilbake i Lofoten og på Solsiden Brygge. Tiden er inne for å ferdigstille trinn 2 av suitene jeg har designet for rorbuhotellet. Men det er ikke bare jobben med rommene som skal gjennomføres på denne turen. Jeg har et kreativt og spennende samarbeid med Frida Haugen som er kokk og kjøkkensjef på restauranten Himmel og Havn. Vi skal igang med et prosjekt som jeg gleder meg til å dele på bloggen i sommer.

Solsiden Brygge ligger i et genuint område av Lofoten i tettstedet Ballstad der det er aktivt og yrende fiskerliv siden nærmeste nabo er et fiske mottak. Nå er skrei sesongen på hell men det er allikevel masse fiskebåter innom Lofoten Fish Export hver dag.

Fiskene blir hengt på hjeller og tørket. Hele området rundt fungerer som et tørkelager for fisk. Det er så vakkert å se denne merkelige installasjonen i det gnistrende påske været.

Torskehodene (guano) blir også tørket og solgt til Afrika og i hovedsak Nigeria. Der brukes råvaren i tradisjonelle retter hvor tørket torskehode er hoved ingrediens.

Det er virkelig et unikt råvare mekka her i Lofoten. Dette er det eneste området i verden som har klimaet for å oppnå topp kvalitet på den tørkede fisken. Tørrfisk fra Lofoten er det aller første Norske eksport produktet som har fått status som protected geographical indication (PGI), les mer om det her.

Å bare se så vakkert det er med den dramatiske naturen rundt. Det er ikke bare råvarene i området som bærer et unikt stempel.

Frida er i gang med flere innovative råvare utviklingsprosjekter. Hun har flyttet til Lofoten for å ha et tettere samarbeid med lokale leverandører. Og her er det et uendelig tilbud av de beste og ferskeste råvarer. I sommer skal jeg reise opp flere ganger for å følge Fridas matreise.

Men nå er maten ennå i tørkeprosess her i Lofoten. Når fisken er tørket blir den delt i 20 forskjellige sortering. Og eksporteres deretter til hovedmarkeder ute i verden og i Norge. Totalt produseres det ca. 3500-4000 tonn tørrfisk hver sesong.

Håper dette innlegget inspirer deg til en Lofotreise hvor du kan oppleve det beste Norske urtradisjonsråvarene av beste kvalitet.

Nyt mandagskvelden

Klem fra Lofoten

Annette

4 Comments

  1. Men OM det inspirerar – wow så vackert och intressant!
    Lofoten alltså. Måste bli snart… men när jag ser dina bilder känns det som att jag måste åka i början av april. Magiskt!

    1. Hei Lisa =) Så hygelig at du syns det. Lofoten er magisk, du må reise hit!! Og si ifra om du trenger tips, jeg kan sette deg i kontakt med Solsiden Brygge rorbuhoteller! Kram Annette

  2. Jannicke

    Hei. For noen flotte bilder. Jeg er på jakt etter et bilde av tørkede torskehoder til å bruke i et foredrag.

    1. Hei Jannicke =) Så hyggelig at du likte bildene mine av torsken. Bare si ifra hvis du ønsker å låne et bilde til foredrage ditt, det er bare hyggelig =) Annette

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *