Tang høsting i fjæra

Det er tidlig morgen og jeg kler på meg flere lag med varme klær for å ta turen ut i det strålende og friske påskeværet i Lofoten. På parkeringsplassen står Angelita og Frida og venter, de skal ta meg med på tang høsting i fjæra. Jeg gleder meg masse til å oppleve dette!

Angelita er en energisk dame med stor kunnskap om havet, hun er oppvokst på fiskeværet Napp i Lofoten. I barndommen var standen og fjæra hennes lekeplass og nå er hun tilbake i sine barndomstrakter. Leken fra barndommen har blitt til innovativ business. Angelita har et brennende interesse for tang. Med sin forretningspartner Tamara som er halvt japansk og amerikansk skal de utvikle tangprodukter for markedet både i og utenfor Norge. Firma de har sammen heter Lofoten Seaweed Company.

I Japan er det lang kultur der sjøgress og tang lenge er brukt som en viktig del av kosten. Med de beste råvarene i Lofoten og kunnskapen fra Japan blir dette et veldig spennende råvare utviklings prosjekt å følge fremover.

Jentene kler på seg godt og humøret er på topp. Vi går helt ytterst ut på en odde der forholdene er perfekt for høsting. Angelita vet hvor hun finner mange ulike typer tang av beste kvalitet, det har litt med strømningene i havet å gjøre hvor forholdene er optimale.

Jeg fikk opp øynene for tang som råvare når jeg smakte den utrolig gode maten Frida serverte på Himmel og Havn forrige dagen. Fridas Rissini med Breiflabb hadde en helt egen smak og var magisk god. Da måtte jeg høre med Frida om hva hemmeligheten bak smaken var. Da løp hun ut på kjøkkenet og kom tilbake med en liten boks. Oppi boksen lå det et trøffeltang salt som var hemmeligheten bak den nye unike smaken. Trøffeltang har jeg aldri hørt om før og ble straks interessert i mer info om råvaren.

Nå har jeg fått et dypdykk i tangens unike egenskaper og er virkelig imponert. Visste du dette om tang:

-Tang er en naturlig erstatning for salt. Bordsalt inneholder opp til 98% sodium og tangen kun 9-12%. Tangen er en kilde for magnesium, kalsium, zink og jern.

– Tangen er full av Umami. Umami er den 5 smaks kategorien i tillegg til søtt, salt, bitter og surt.

– Tang er proppet med næring. Råvaren inneholder mer C-vitamin enn appelsin, mer kalsium enn melk, mer jern enn kjøtt, og har høyt protein innehold.

Det er en herlig formiddag ute ved havet. Det er ingen tvil om at det råder stor entusiasme over tangen vi finner. Den blir håndplukket og vi tar dem med oss i store kurver.

Angelita holder frem en liten brun rød busk liknende tang. Dette er den magiske trøffeltangen som Frida brukte i maten jeg fikk servert.

Jeg er imponert over drivkraften og entusiasmen jentene har! Det er ingen tvil om at det er passion for havet og de beste råvarer som farger livene til venninnene.

Se video fra formiddagen her:

https://www.youtube.com/watch?v=O5FxfYPCJEY

Nå har jeg lært meg at tang er en mirakel råvare som jeg gleder meg til lære å bruke i matlagingen. Tang er på vei in i flere kjøkken, denne råvaren har kommet for å påvirke måten vi lager mat på i fremtiden.

Etter høstingen tok vi med oss de ferske råvarene rett inn på kjøkkenet der Frida skal lære meg å lage Bacalao med tang. Jeg gleder meg til å dele oppskriften med deg i neste innlegg!

Kos deg med den siste fridagen denne påsken!

Klem Annette

2 Comments

  1. Knut Olsen-Solberg

    Interessant å lese om trøffeltang. Synd det er så mye norskfeil i tekstene, en engelskaktig deling av ord, slik at det blir uforståelig. Eks. “mirakel råvare” (mirakuløs råvare eller mirakelråvare), “busk liknende tang” (buskliknende tang), “protein innehold” (proteininnhold), “et trøffeltang salt” (et trøffeltangsalt), “spennende råvare utviklings prosjekt” (spennende råvareutviklingsprosjekt), “ta meg med på tang høsting” (tanghøsting).
    Må tenke på et oppslag på vår kopimaskin en gang: Ved papirstopp, noter feil kode. (Skulle være feilkode!)

    1. Hei Knut, takk for feedback! Nå har det seg slik at Norsk ikke er mitt morsmål og ikke nok med det men jeg slet veldig med skrive og lesevansker i skolen. Min styrke er visuell kommunikasjon/foto men dette innlegget som mange andre jeg deler blir ikke fullkomment uten tekst. Jeg prøver så godt jeg kan og forbedrer min norsk for hver dag som går. Regner med at den essensielle informasjonen er lesbar selv om det kanskje irriterer deg med alle skrivefeil og orddelingsfeil i teksten. Håper at du klarer å være litt overbærende nok med en finsk dyslektiker =) hilsen Annette

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *