Kakkelovn, et smykke i rommet

I fjor sommer fikk jeg montert kakkelovn i spisestuen på gården. Den ovnen har jeg virkelig forelsket meg i!

I lang tid var drømmen å bo et sted med kakkelovn siden det er den vakreste peisen jeg vet om. Og nå som den er montert og på plass er oppturen enda større en forventet. Varmen fra ovnen er så myk og lun og siden varmepumpen står i samme rom spres den gode varmen videre ut i gårdshuset som er nydelig om vinteren. Les mer om monteringen av ovnen på gården her.

Om kvelden liker jeg å nyte synet av flammene og fyrer en 3-4vedkubber mens jeg koser meg i godstolen foran peisen. Da er kakkelovnen fortsatt varm ettermiddagen dagen etter, det er helt utrolig! Det er den beste investeringen jeg har gjort hjemme noen gang!

Det er mange ulike typer kakkelovner å velge mellom i markedet. Jeg valgt den klassiske modellen som heter Kungsholm fra Gabrielsen kakelovner siden jeg syns denne passer best til stilen på gårdshuset som er fra 1885. Men jeg tittet litt på typen Svea også som er nostalgisk modell men ikke like mye brukt.

Her er også noen andre kakkelovntyper i den klassiske serien. For et dypere dykk i kakkelovns utvalget besøk hjemmesiden til Gabrielsen kakkelovner her.

Ovnene blir også produsert i rektangulær form og den kunne også vært et alternativ hjemme hos meg.

Gabrielsen produserer også kakkelovner i en moderne stil med strammere silhuett og renere detaljer.

Det er et urolig stykke håndverk, alt blir produsert for hånd i Sverige. Se video fra her.

Stein som driver Gabrielsen kakkelovner i Norge tok meg med på fototur for å dokumentere ulike ovner som var oppført i Norge i det siste. Se denne vakre stuen på Frogner som vi besøkte.

Jeg ønsker deg en herlig frimandags kveld. Selv nyter jeg herlig lun hyggestund foran kakkelovnen i kveld!

Klem Annette

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *