Tilbake i Lofoten

Torsdag pakket Tootsie og jeg baggen og tok flyet via Bodø til Lofoten. Vi har ikke vært på her siden oktober så det var utrolig deilig å få en langhelg på Solsiden Brygge igjen.

Det var så godt å komme tilbake, skuldrene mine senket seg 10 hakk med en gang jeg kommer inn døren i resepsjonen. Det er som å komme hjem. Her er det fyr i peisen, varm kaffe i koppen og gode samtaler som står på agendaen. Tootsie var så utrolig glad for å være tilbake igjen og det var tydelig at mange hadde savnet henne her også.

Denne gangen er det ikke så mye jobb på meg men mest sosialt. Det er bare litt oppfølging av oppussingen å ta tak i men det er gjort på noen timer. Når jobben er gjort skal jeg fiske, besøke fiskefabrikken, padle kajakk og kose meg med venner.

Den første kvelden ble en skikkelig sosial hygge kveld. Vi spiste middag på Himmel & Havn og koste oss med sesongens frityrstekte torsketunger med seiersløkdipp og god vin. Det ble en herlig start på miniferien.

Fredagen var det tid for fiske og fiskemottaks besøk. Det er høysesong for Skrei og i Svolvær er det VM i Skreifiske denne helgen. Jeg liker å bo på Ballstad som er en bygd med aktivt fiskemiljø og mottak i full drift. Her går fiskebåtene i skytteltrafikk denne tiden på året.

Det var litt spennende å se hvordan det fungerer inne på fiskefabrikken nå som de er inne i den mest hektiske perioden på året. Så etter fisketuren på havet ble jeg med fisken videre til mottaket.

Her tok Christopher meg imot og jeg fikk en skikkelig innføring i rutiner og drift. De tar imot opp til 100 tonn fisk per dag og alt blir tatt vare på, foredlet og solgt. Jeg måtte ha litt hjelp for å løfte å holde opp dagens største fangst på 30kg ;).

Rognen går til kaviarproduksjon, torsketungene saltet og solgt til restauranter, fisken filetert og solgt fersk eller hengt for tørking på hjellene utenfor. Til og med fiskehodene blir hengt, tørket og sendt på kontainere til Nigeria.  Her blir det ingen rester, alt blir brukt.

Andreas som drifter fiskemottaket viste stolt frem denne Piggvaren på 10 kg. Denne sa han endte opp hjemme i hans fryser. Hadde fisken blitt solgt er kiloprisen nesten 600kr. For dette er noe av det mest eksklusive og veldig sjeldent det blir levert en på denne størrelsen.

Det er fantastisk å se den flotte fisken som kommer inn med fiskebåtene, snakk om ureist råvare rett fra havet. I kveld blir det Skrei til middag og ferskere fisk enn dette finnes ikke. Jeg gleder meg til Frida på Himmel & Havn skal lage sin spesial Skreioppskrift!

Nå skal jeg ut på en lengre kajakktur med Markus og Odd Bjørn, det blir herlig å padle i det vakre landskapet. Tootsie liker seg best som resepsjonshund foran den varme peisen.

Ha en fin lørdag!

Klem fra Lofoten,

Annette

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *