Detox mat fra hagen

Da er våren her for fult og i helgen kom varmen etter regnet i forrige uke. Det grønne spretter frem i naturen og her på småbruket blomstrer og gror det i full fart. Men det er en liten grønn plante jeg er på jakt etter. Brennesle sesongen er også i gang og det er nå og noen uker fremover i tid det er perfekt å høsten denne magiske planten.

Hvorfor brennesle?

Jo, – Brennesle er en urt med kraftige blodrensende egenskaper. Den driver gifter ut av kroppen gjennom å løse opp slaggproduktene fra stoffskiftet, og samtidig stimulerer den nyrene til å øke urinutskillelsen. Tradisjonelt har brennesle vært brukt som styrkemiddel om våren for å øke energien og næringsomsetningen, og forberede kroppen på en travel tid etter en vinter med inaktivitet. Farmakologiske studier viser at brennesle øker utskillingen av klorider og urinstoff gjennom nyrene. Å innta brennesle kan derfor være bra når det gjelder å løse opp urinsyre i leddene og på den måten lindre smertene ved urinsyregikt. Den rensende virkningen av te av brennesle kan man lett se ved at urinen ofte er mørkere enn vanlig og lukter stramt de første dagene etter at man startet en utrenskingskur. Brennesle virker dessuten stimulerende på fordøyelsessystemet og er gunstig ved fordøyelsesplager som diaré, oppblåst mage, magesår og innvollsormer. En annen verdifull egenskap hos brennesle er at den reduserer sukkerinnholdet i blodet, noe som er gunstig for diabetikere. –

Jeg tar på meg hansker å høster denne lille vidunderplanten i bøtter og spann.

Etterpå tørker jeg den i min frukttørker og legger de tørkede bladene på krukke. Tørkemaskin får du kjøpt på Elkjøp. Jeg drikker brenneslete hver dag for å rense kroppen i tillegg til min sunne juice. Tørket brennesle er også lett å ta med seg på tur, jeg har alltid en liten pose med meg på reise.

Slik lager du brennesle te:

Jeg har en spiseskje oppi et tomt glass, å så heller vi kokende vann over. Teen kan stå å trekke i noen minutter, da synker bladene til bunnen av glasset. Så er det bare å drikke detox teen !

Av de friske utørkede brenneslebladene lager jeg suppe. Den er utrolig god og for deg som er opptatt av sunn ureist mat må du prøve denne i vår! Her er oppskriften:

Brenneslesuppe

Det er ikke bare te brennesle kan brukes til. Jeg lagde suppe i dag som ble aldeles nydelig. Det er noe så utrolig tilfredsstillende med å plukke maten rett fra hagen. Det så enkelt å lage og utrolig godt. Bruk naturen rundt deg som skafferi!

Oppskrift

Du trenger:

(2-3 porsjoner):

  • 2 stk sjalottløk
  • 4 ss smør
  • 200 g brennesleblad (fjern stilk og vask og skyll bladene)
  • 5 dl kraft, grønnsakkraft eller kylling
  • 4 dl fløte
  • 2 ss. sitronsaft
  • salt og pepper

Topping: Brød krutonger, hardkokt egg eller saltrøkt skinke

Fres løk sammen med smør, og tilsett neslen og all væsken og kok i 15 minutter. Mos med stavmikser og tilsett litt sitronsaft, salt og pepper. Suppen er tam på smak helt til du smaker til, så vær nøye med riktig mengde salt og pepper. Har du ikke hjemmelaget kraft kan den erstattes med grønnsaks- eller kyllingfond.

Håper dette inspirerte til en sunn ukestart med råvarer rett rundt husknuten!

Ha en nydelig vår søndag =),

klem Annette

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *