Hjemmelaget gløgg og karamell

Her på gården har juleroen begynt å senke seg allerede. Ja, det er en over en uke til julaften men huset er ferdig pyntet. Jeg startet litt tidligere i år siden jeg reiser hjem til mamma i Finland neste helg. Men før den tid må det feires litt på småbruket. I morgen er det tid for førjulsaften i gårdshuset, da får jeg besøk av Pål og hans datter Lykke og kjæresten hennes Hans. Det gleder jeg meg så masse til! På dagen kjører Lykke, Hans og jeg in til Oslo på shopping mens Pål blir på gården og forbereder kveldens kalkunmiddag.

Når vi kommer hjem fra byen er det digg å hive de trøtte bybena i sofaen og nyte en god gløgg, da kommer jeg rett i julemodus. De siste årene har jeg laget en gløgg basert på eplejuice, den er frisk og krydret og passer like godt uten som med alkohol. Til gløggen er det himmelsk godt med hjemmelaget karamell.

Her er oppskriftene på mine nye julefavoritter:

Hvit kryddergløgg med eplelokk

4 personer

1 l usøtet eplejuice av god kvalitet og med god syre

1 dl sukker eller honning

½ kanelstang

5 nellikspiker

2 knuste kardemommekjerner

1 ss tørket appelsinskall

1 stort eple

Pynt :anisstjerner og safran stilker

Slik gjør du:

Varm opp 1 dl av eplejuicen og rør ut sukkeret. Tilsett resten av juicen samt krydderne og la trekke i 10-15 minutter ved 80 grader. Skjer ½ cm tykke skiver av eplet og skjer ut en stjerneform I midten der skrotten sitter. Hell gløggen over i glass eller krus og ha eple dekoren over gløggen, pynt eplet med stjerne anis og et par stilker safran, det gir gløggen en helt egen aroma. Hvis du ønsker at gløggen skal ha alkohol så erstatt ca. ½ mengden eplesaft med en tørr hvitvin, ikke kok hvitvinen men varm den bare opp til kokepunktet.

Fløtekarameller

2 dl Kremfløte

2 dl lys sirup

2 dl sukker

2 ss Ekte Smør

Slik gjør du

Bland fløte, sukker og sirup i en vid, tykkbunnet kjele. Kok opp under omrøring. La det koke til karamell-blandingen består kuledråpen (se neste steg).

TA “DRÅPEPRØVEN”

Hell en dråpe karamellmasse i et glass kaldt vann. Karamellen er ferdig hvis dråpen stivner med det samme og kan formes til en kule.

Hvis massen har bestått dråpeprøven, tilsetter du smøret og blander dette godt i før du fordeler karamellmassen i former eller heller opp i en langpanne penslet med olje. Skjær opp i passelig store ruter når knekken stivner.

Ha en fin tredje advent helg!

Klem

Annette

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *