Oppussing av gårdsstuen del 1

Her sitter jeg en fredag kveld og ser ut på regnet som plasker ned over gårdsplassen og hagen på småbruket. Selv om høsten er en nydelig årstid hender det at jeg lengter tilbake til sommerens godvær. Plutselig streifet tanken meg: «hva har jeg egentlig gjort i sommer».

Mange som jeg snakker med kommenterer: Ser ut som du har kost deg ute på reise i sommer …. Ja, jeg var en tur i Spania i slutten av mai og en tur på Kos i august som var kombinert jobb og ferie. Ellers så har sommerferien stort sett gått til små prosjekter her hjemme på bruket.

Det er mye som skal vedlikeholdes på et småbruk med mange driftsbygninger,  i tillegg tar hagestell og skog mye tid. Det har stått litt stille her i et par år og stedet bar preg av det så før sommeren bestemte jeg meg for å ta et tak. Og heldigvis synes Pål det er gøy med alt som må gjøres her så jeg har fått masse flott hjelp og i tillegg har vi hygget oss masse mellom arbeidsøktene.

Det er spesielt et av prosjektene jeg har lyst å dele her på bloggen og det er oppussingen av stuen i gårdshuset. Den har lenge vært et rom hvor jeg bare har lukket igjen øynene og oversett det som bør gjøres. Det er 12 år siden rommet fikk et strøk maling og det syntes tydelig. I tillegg var møbleringen veldig halvveis. Sofaen hadde jeg snekret selv av en rammemadrass for noen år siden og jeg følte at ingenting i rommet egentlig hang sammen. Jeg var rett og slett klar for noe nytt og fresht.

Når jeg sto i spisestuen som ble pusset opp for 3 år siden var det tydelig hvorfor stuen måtte få samme behandling. Den flotte kakkelovnen fortjener å stå mot et rom som viser dens verdighet. Og når jeg så opp i taket i åpningen mellom rommene var det tydelig forskjell, se på bildet unner.

Det var selvfølgelig noen interiører og elementer som skulle med inn i det nye interiøret som det gamle pianoet med krakk jeg har arvet av min farmor. Men selv det fikk en liten oppgradering når jeg skiftet stoffet på pianokrakken, les mer om det her. Stoffet som ble valgt til krakken er selvfølgelig noe som skal gå igjen i det nye interiøret for å skape en helhet. Jeg gelder meg masse å dele det ferdige resultatet men før det skjer skal vi ta et lite dypdykk i arbeidet og valgene av materialer.

I dette innlegget deler jeg litt fra rivningen. Her ser du hvordan rommet ble etter tømming og fjerning av tapet.

Ja, det ser helt greit ut på avstand men går man litt nærmere så er veggene i en boblete gammel strie som definitivt ikke henger med i trend eller dagens standard. Tapeten som var på veggene over brystpanelen var faktisk bare stiftet på veggen ettersom dette var gjort til en fotoproduksjon. Og etter fotograferingen fikk den henge kvar … Nå var det vekk med all gammel tapet og de 1000 stifter, endelig!

Da var rommet klart for neste skritt og det var rivning av lister. Jeg har lenge ønsket meg litt bredere lister med profil mot tak og rundt dører og vinduer. Da var det bare å rive det som var.

Og etter rivning så strieveggene slik ut.  Det er da man er nødt til å ta valget, skal strien rives og veggen plates eller skal strien helsparkles? Jeg gikk for en helt genial løsning som jeg gleder meg til å vise i neste innlegg. Det var faktisk ganske enkelt å bli kvitt den gamle strien med et helt nytt produkt. Så snart er det ingen unnskyldninger igjen når den gamle strien i de mange hjem skal bort.

Men før vi var klare for å bygge opp rommet med nye materialer var det en ting igjen, sliping og vasking. Gamle malte overflater bør slippes røft over og vaskes før overflaten får et nytt strøk maling, da sitter det og resultatet blir mye jevnere og finere.

Nå sitter jeg i den nye stuen og gleder meg til Pål kommer inn døren om noen minutter. Nyyyyt helgen du med og titt innom bloggen etter helgen for neste trinn av oppussingen!

Klem

Annette

2 Comments

  1. Dette skal bli spennende å følg med på og lykke til videre.

    1. Takk Liv, gleder meg til å dele resten av prosessen og resultatet! =) Annette

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *