Julens beste kake

Det er noen spesifikke smaker som gir en direkte assosiasjon til jul. Bare duften av krydderet brukt i matlagingen gir oss den ekte julefølelsen. Min favoritt bland alle kaker er ostekake og jeg har laget denne i mange ulike varianter, men denne er den beste av dem alle. Kaken er en perfekt dessert til jul. Lag kaken 1 dag eller 2 før servering da blir det litt enklere hvis man har gjester i høytiden.

Som jeg skrev i mitt forrige innlegg sverger jeg til Kitchen Aid kjøkken maskiner. Jeg digger designet så de står alltid fremme til bruk på mitt kjøkken. Og så er det veldig gode i bruk. Til denne kaken har jeg brukt både kjøkkenmaskin og blender fra merket. Og på Instagram har jeg delt en liten reels vide hvor du ser dem i bruk når jeg lager kaken.

Jeg valgte å lage denne kaken glutenfri siden vi har glutenallergi i familien.

Prøv ut min favoritt kaken i julesesongen som kommer, jeg tror du og dine gjester vill like den!

Oppskrift:

Ostekake med smak av jul

(denne oppskriften er glutenfri)

Dette trenger du:

Bunn:

1 pakke Semper gluten frie havrekjeks

1 pakke Semper gluten frie pepperkak

ca.75gr smør

Fyll:

1 boks med lettrømme

1 boks med Philadelphia ost

3dl fløte

ca.½ dl melis

1 sitron gele pakke (litt spares til topping)

½ dl knust hvit sjokolade

½ dl knuste pekannøtter

½ ts Kardemomme

Topping/julesirup:

4st stjerneanis

2 st små kanelstenger

8st nellikstengler

4 ss honning

1 dl sukker

4 skiver fersk ingefær

½ l eplejuice

sitrongelepakke (en liten del av pakken brukt i fyllet)

Pynt:

fiken

kanelstang

pekannøtter

kokos

revet hvit sjokolade

4st Semper gluten frie pepperkaker

Kvister av gran eller ein til kanten rundt kaken.

Slik gjør du:

Start: Jeg begynner alltid med koking av julesirupen, denne bruker jeg ikke kun i kaken, men i masse annet i løpet av julen. Den er perfekt som gløgg ekstrakt, men også lager jeg en nydelig jule drink med denne som ingrediens. Så lag gjerne litt mer julesirup enn det du tenger til denne kaken. Til kaken bruker du ca. ½ dl. Hell eplejuice i en kasserolle. Legg så med alt krydder og sukker samt honning. Kok vesken ned sik at det kun gjenstår 2 dl av vesken. Rør i kasserollen av og til mens det koker. Sil av alt krydder og sett sirupen til nedkjøling.

Fyll start: begynn med å koke opp vann til bruk med sitrongelepakken, gelemiksen skal være romtemperert før bruk i kaken. Bland ut gelepulveret i det kokte vannet, men kun halve mengden av det som står på pakken, altså ca. 2 dl, men legg litt av gelepulveret til siden, ca. 2 ss som senere brukes til topping. Sett geleblandingen til nedkjøling på kjøkkenbenken å husk å røre i den jevnlig slik at den ikke klumper seg mens det kjølner.

Bunn: knus så alle kjeks for bunnen, jeg bruker Kitchen Aid blender for å knuse kjeksene da går det på et blunk. Ha de knuste kjeksene over i en bolle og klem inn smøret i de knuste kjeksene til smøret er skikkelig fordelt og kjeksblandingen virker saftig og mer sammenhengende. Det er en fordel at smøret er romtemperert. Legg kjeksblandingen i bunnen av kakeformen og klapp kjeksblandingen ned i formens bunn så den dekker hele bunne jevnt.

Fyll: jeg bruker en Kitchen Aid Artisan kjøkkenmaskin får å mikse sammen ingrediensene, slik blir røren helt glatt og jevnt. Miks sammen rømme, Philadelphia ost, fløte og melis. Hell så i den nedkjølte gelebalndingen i en tynn stråle. Miks røren godt. Vend så i de knuste hvite sjokoladebitene og pekannøttene og dryss i kardemommen. Hell røren over bunnen i formen og sett den til kjøling. Nå skal kaken stivne endel før du påfører toppingen ca. 4 timer i kjøleskap.

Topping: kok opp litt vann, ca. ¼- ½ dl. Bland ut det siste gelepulveret som er igjen fra pakken til fyllet i det kokte vannet. Blad så i ½ dl av den nedkjølte julesirupen og bland godt. Sørg for at gele toppingen er romtemperert før du heller den på toppen av kaken i kakeformen.

Sett så kaken tilbake til nedkjøling. Kaken er klar til pynting og servering ca. 2 timer etter toppingen men du kan la den stå lenger.

Pynt: Jeg elsker å servere kaker som har en liten wow faktor og nå til jul er det tid for det lille ekstra.

Først må man få kaken ut av formen og over på et serveringsfat, jeg brukte fjøl for en litt rustikk look.

Jeg pynten med noen pepperkaker (glutenfrie fra Semper), dem dyttet jeg bare på høykant ned kaketoppen slik at de står litt opp. Etter det tok jeg noen einekvister fra hagen og la rundt kanten på fjølen. Så stakk jeg et par kanelstenger i kaken og strødde pekannøtter rundt. Etter det strødde jeg over litt revet hvitsjokolade. Til sist la jeg delte ferske fiken rundt på kaken og kanten. Hvis du ønsker en frosset look på fikene kan du legge fikenbåtene i fryseren i en pose så de blir skikkelig nedkjølt. Når du tar dem ut kan du helle litt sukker i posen og riste dem godt, slik får dem en frosset look uten at sukret smelter med en gang.

Server kaken til dessert eller kaffen, og nyt den herlige julesmaken.

Håper det smaker!

Klem Annette

2 Comments

  1. Алла

    Det er kanskje litt store ord a skrive verdens beste 17. mai kake, for alle har jo sine favoritter, men denne kaken har virkelig det lille ekstra. Utover a smake helt fantastisk godt, er den veldig enkel a lage, bundene kan lages flere dager for, sa da er det bare a vispe sammen krem og pynte med b?r pa selve dagen. Jeg liker ogsa at den blir sa fin a se pa, og sa er det en kake som bade voksne og barn liker. 🙂

    1. Ja, store ord er det men for meg funker akkurat den kaken best! Hyggelig at du også likte den! =) Annette

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *