DEN PERFEKTE VINTERGRYTEN

Ute er det isende kalde vintertemperaturer og det ser ut som dette vinterværet holder i noen uker til. Det er fantastisk med gnistrende klar vinterhimmel og den perfekte ski løyper utenfor hyttedøren. Alle årstider har sin sjarm og vinterværet som er nå er denne årstidens beste side.

Jeg har jobbet mye i det siste men så snart jeg har mulighet tar jeg hjemmekontoret og flytter det opp til hytta i Rondane. Det er så magisk å kunne sitte i dette vakre nasjonalparkriket og nyte de perfekt e skiløypene hver dag samtidig som jeg får all design og redigeringsjobb ut av veien innimellom hyggen og naturopplevelsene.

Noe av det jeg koser meg aller mest her oppe er å lage god mat og da gjerne middagene helt fra bunn. En gryte som har stått og småputret i flere timer er perfekt vintermat. Og da sverger jeg til den klassiske franske Boeuf Bourguignon.  Dette er kraftfull og velsmakende kjøttgryte som egner seg godt for tilberedning på forhånd og varmes opp før servering – da blir smaken bare enda bedre. Jeg pleier å servere den med en grov potetmos.

Når Linda var på fjellet i høst serverte jeg den og hun var enig, dette er en skikkelig kraftig og smakfull fjellrett som hentet varmen tilbake  i våre litt frosne tur kropper.

Her er min favorittoppskrift på gryteretten:

BOEUF BOURGUIGNON

Dette trenger du (4 personer)

800 g storfekjøtt av høyrygg (eller bog uten bein

2 ss smør

3 dl kjøttkraft

4 dl rødvin

2-3 stk laurbærblad

1 ts tørket timian

10 stk sjalottløk

2 stk gulrot i staver

200 g frisk sjampinjong i båter

150 g bacon i terninger

et par kvister frisk Timian

poteter til potetmosva 2-3 per person.

Slik gjør du:

  1. Skjær kjøtt i terninger (4×4 cm). Brun små porsjoner kjøtt av gangen i en varm stekepanne med smør. Ha kjøttet over i en gryte og krydre med salt og pepper.
  2. Hell kraft og vin  i gryten. Tilsett laurbærblad og timian, og varm opp til kokepunktet. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 1 ½ time.
  3. Rens sjalottløk (skal brukes hele). Skrell gulrot og skjær dem i staver. Ha grønnsakene over i gryta og la det trekke i ytterligere 30 minutter. kok også potetene til mosen nå.
  4. Brun sjampinjong og bacon i en varm stekepanne. Ha det over i gryta rett før servering. Smak til med salt og pepper.
  5. Ha potetmosen på talerken og topp den med den rykende varme gryten, topp det hele med en kvist fersk timian.

Håper det smaker!

Klem Annette

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *